Uru-öröm

Újabb három meccsel folytatódott a vb-láz. A pikáns Kolumbia-Elefántcsontparton kívül a “kiesési rangadó” Uruguay-Anglia és a talán kevésbé nézőcsalogató Japán-Görögország várt ránk.

Az első találkozón a másik titkos favorit és már továbbjutó dél-amerikaiak (Chile mellett) és az afrikaiak utolsó – Ghána meglepetésszerű botlása után – mentsvára csapott össze. Az első félidő gól nélküli, azonban annál lüktetőbb játéka után a második etap már találatokat is hozott. Méghozzá rögtön hármat, tíz percen belül. James Rodriguez 64. percben elért szöglet utáni fejesét egy újabb kolumbiai gól követte. Gyors kontrát követően talált Quintero a hálóba. A 73.percben Gervinho szép szólót követően kozmetikázta az eredményt, a Japán elleni fordítás azonban most nem sikerült az elefántoknak. Érdekesség, hogy az eddig támadásban Drogbára építő csapatban, a korábbi Chelsea ászra már csak csereként számít edzője, a swanseas Bony nagy örömére.

colombia-footballer-james-rodriguez-3
Falcao helyett is vezér a pályán

21.00-kor jött az Uruguay-Anglia, ahol a felépülő Luis Suarezre és Cavanira kihegyezett taktikájában bízott Oscar Tabarez mester. Brit oldalon Hodgson ismét “meglépte a tutit”, ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint mostanában oly sokszor. Mindezzel persze semmi baj nem lenne, mivel a liverpooli magra építő keret nem rossz, csak éppen a kapitány abszolút nem tud belenyúlni a meccsbe.

01
Akkor…

Suarez szünet előtti okos fejese – hogy lehet őrizetlenül hagyni az ellen legnagyobb sztárját? – után már a tizenöt perces pauza alatt érdemes lett volna változtatni, de semmiképp sem kellett volna várni a 64. percig. Ráadásul szélső támadó helyére hozott be irányító középpályást, a két védekező státuszú középső emberét pedig fölöslegesen hagyta fent. Így Sterling helyett jött Barkley, míg Henderson és Gerrard továbbra is pályán maradhattak.

Az uruk erre Lodeiro-Stuani cserével válaszoltak, aztán Welbecket váltotta Lallana. Szép játék és tanári Glen Johnson beadás után Rooney végre megszerezte első világbajnoki találatát. Az első félidőben kapufát fejelő manchesteri játékosnak minden bizonnyal nagy kő eshetett le a szívéről. Tíz perc múlva Gerrard csúsztatásával Suarez sétált be a kapuba. Egy-két hónappal ezelőtt erre senki nem kapta volna fel a fejét, azonban tegnap lehet nem kellett volna klubtársát szerencsétlen mozdulattal szöktetni. Vajon a mindig harapós Luist hogyan fogják így fogadni liverpooli társai?

02
… és most!

Hodgson a 87. percben – hova várt eddig? – hozta be Lambertet Henderson helyére akinek se ideje, se épkézláb megmozdulása nem volt arra, hogy a statisztikusokon kívül bárki emlékezzen produkciójára. Így Spanyolország után 99%-s bizonyossággal kijelenthető, hogy Anglia is csomagolhat. Kis matek: Ha Olaszország megteszi azt a szívességet, hogy elveri ma Costa Ricát, majd ugyanezt elkövetik az angolok is lehetőleg minél nagyobb gólaránnyal a közép-amerikaiak ellen, akkor az olasz-uru meccstől függ a sorsuk. Ami majd bődületesen nagy iksz lesz, mivel az mindkét félnek valószínűleg jó…

Így a szakértők, szurkolók szerint rég nem látott ügyes és viszonylag jól játszó angol csapat minden bizonnyal hamarabb búcsúzik a világbajnokságtól, mint manapság bármelyik elődje. Felvetődik a kérdés, hogy egy Terry-Ferdinand duóval és egy Lamparddal vagy Wilshererel középen, illetve egészséges Walcottal, Oxlade-Chamberlainnel is ilyen rövid kirándulást tettek e volna Brazíliába?

Bqj5Yk3IUAAAJyo
Jobb híján

A Brit-szigeteken 2008 óta arra vágynak, hogy Anglia egyszer Spanyolország szintjére jusson. Idén végre sikerült… Isten óvja őket és a királynőt a későbbiekben az ehhez hasonló kívánságoktól.

Az éjjeli meccsen a japánok több mint egy félidőn át emberelőnyben játszva sem tudták megverni a betonbunker focit játszó görögöket, így annyira nem bánom, hogy ezt a rangadót kihagytam, és inkább az előtte napi horvát focisulit választottam éjszakai műszaknak.