Dráma: negyeddöntős Costa Rica és Hollandia

Két csapat is búcsúzott tegnap a világbajnokságtól, az egyiket nagyon sajnáljuk, hogy már nem láthatjuk többet az idei nyáron, a másikért nem fogunk könnyeket hullatni.

Túl szép lett volna, ha Görögország két ekkora menekülés után még a büntetőpárbajt is megnyeri Costa Rica ellen. Nagyon szurkoltam Szamarasznak, hogy eltegye a büntető Elefántcsontpart ellen, szurkoltam, hogy begyötörjenek egyet tegnap, de a hosszabbításban hősiesen küzdő közép-amerikaiak megérdemelték a továbbjutást, és a végén az volt az ember érzése, igen, ez így helyes, a sors megérdemelten döntött így. Costa Rica majdnem egy órát emberhátrányban játszott, a kapuban Keylor Navas fantasztikus volt, mindössze Papaszthatopulosz eltört lövését nem tudta hárítani. A görögök még emberelőnyben is meglehetősen tanácstalanok voltak, a ráadásban kialakított és elszúrt 5 a 2 elleni helyzetük hűen tükrözte, egy jó, tisztességes iparos csapat, de ez nem elég a nyolc közé jutáshoz.

Costa Rica megmutatta, hogy 120 perc után is oda lehet állni koncentráltan a büntetőkhöz, és be lehet rúgni úgy, ahogy az ember elvárná azt olyanoktól, akiknek ez a munkájuk, és ne álljanak meg háromszor egy tizi elvégzése közben, ne nézegesse, hogy hova vetődik a kapus, hanem verje be valamelyik felső sarokba. A közép-amerikai csapat először jutott be története során a nyolc közé. A görögök távozása miatt nem csak mi, hanem az mtv munkatársai sem szomorúak, bár P.Fülöp Gábornak tegnap este nem csak a nevek kimondása, hanem minden más egyéb gondot okozott, de legalább jól elszórakoztatta magát és a tévénézőket.

A legrosszabb érzés lehet, hogy a mexikói játékosok már félig-meddig a negyeddöntőben érezhették magukat, aztán egyszer csak szertefoszlott ez az álom, és nem hogy a meccs, de még a hosszabbítás sem lett meg. Pedig jól indult a találkozó, többet tettek a továbbjutásért, dos Santos lövésével a vezetést is megszerezték, Ochoa pedig ismét hozzátette a kapuban magáét, olyannyira, hogy a FIFA-nál a meccs embere lett.

De, Hollandia jött, és focizgatott is egy fél órát ezen a napon. Dörzsölhetik a tenyerüket a United szurkolók, Van Gaal fantasztikusan nyúlt bele a meccsbe, már a meccs előtt tudták a játékosok, ha 1-0-ás hátrányban lesznek, átállnak a 4-3-3-ra, amire az itatószünet kiváló alkalom volt. Robin van Persie-t valószínűleg nem sokan hozták volna le, de Huntelaar beállítása nyerő húzás volt. A Schalke csatára 7 labdaérintéséből 1 gólpasszt, és 1 gólt, a meccset eldöntő tizenegyest jegyezte, amihez még Arjen Robben se mert odaállni. És ha már Robben, valószínűleg a világbajnokság eddigi legjobb játékosa, a kiharcolt büntető előtt volt kontakt közte és Marquez között, de ezek a műugráshoz hasonló jelenetek, amiket előad a tizenhatoson belül a felháborító kategóriába tartoznak.

Mexikót szívesen megnéztük volna a negyeddöntőben is, több, járt volna nekik ezen a vébén, hiszen kicsontozták Horvátországot, Kamerunt, partiban voltak Brazíliával, és majdnem kiejtették Hollandiát. Az Oranje a negyeddöntőben is esélyes lesz Costa Rica ellen, ráadásul utóbbiak 120 perccel a lábukban fognak nekifeszülni.