#9: Portugál gyengélkedés

Portugália majdnem csomagolt; Algéria összerakta Dél-Koreát; szorgosan gyűjtögetik a pontokat a belgák; kis bírózás és a mai program:

Egy lyukas garast nem adtam volna arra, hogy Algéria négy gólt lő összesen ezen a világbajnokságon, de ez egy meccsen megtörtént Dél-Korea ellen. A dél-koreai játékosok jó nagy hajszárítózást kaphattak a szövetségi kapitánytól, mert a második félidőre jóval harapósabban jöttek ki, mint az elsőre, és ha kis szerencséjük lett volna, szorossá tudják tenni a meccset, de 1-3 után hiába voltak meg a lehetőségeik, Algéria lőtt gólt és bebiztosította a három pontot. A csoport utolsó körében ki-ki meccset fognak játszani azokkal az oroszokkal, akik a Belgium elleni 1-0-ás vereséggel mindössze egy ponttal szerénykednek a csoportban, és muszáj lesz legyőzniük a rendkívül motivált Algériát a továbbjutás érdekében. Belgium nem játszik jól, de második meccsét is megnyerte, és meglesz a hőn áhított csoportgyőzelem, ami azt jelenti, hogy valószínűleg USA, Portugália páros valamelyikével fognak találkozni a nyolcaddöntőben.

És ha már ennél a csoportnál tartunk, lehetett érezni a portugálok németek elleni meccsén, hogy közel sem képviselik azt a játékerőt, amire a Portugália név kötelezné őket. Már pedzegettük a napokban, hogy az USA nem lesz esélytelen a kettejük meccsén, és így is lett, a portugálok csak a 95. percben tudtak kiegyenlíteni, Ronaldo beadása után Varela fejelt a kapuba, megmentve egy pontot. Cristiano elég önkritikusan nyilatkozott a találkozó után, és azt mondta, illúzió volt csak, hogy esélyesek a világbajnoki címre. Ghána ellen mind a három pontot be kellene gyűjteniük ahhoz, hogy legyen sanszuk a továbbjutásra, amire azért nem vennék mérget, hogy sikerülni fog, és akkor se a saját kezükben van a sorsuk, az USA-nak egy pont elég a németek ellen a nyolcaddöntőhöz. Külön pikantériája lesz ennek a meccsnek, hogy mindkét szövetségi kapitány német, ráadásul Joachim Löw  volt a segítője a 2006-os világbajnokságon Jürgen Klinsmannak.

Nem csillapodnak a kedélyek a bosnyákok kiesése kapcsán, ahol az új-zélandi bíró nem adta meg Dzeko szabályos találatát, a nigériai gól előtt pedig nyilvánvaló szabálytalanság történt az oldalvonal mellett, ahol a partjelző sem volt hajlandó lengetni, miután Emenike kézzel-lábbal fűzte át magát a bosnyák védőn, majd passzolt középre Odemwingienek, és kifelé szabadrúgás helyett középkezdés következett. Ráadásul Peter O’Leary jókedvűen beszélgetett a meccs végén a nigériai kapussal, ami szintén kiverte a biztosítékot a bosnyákoknál. Dzeko esete egy másik sportágban fél perc videózást igényelt volna, a helyes ítélet meghozatalával nem idegesítettek volna fel majdnem 4 millió bosnyákot, és nem nyúltak volna bele döntően a meccs kimenetelébe.

Ma dupla találkozókkal halad a vb tovább, az utolsó kör meccsei egy időben kezdődnek, az A csoportban Brazília egy Kamerun elleni győzelemmel csoportelső lehet, míg Mexikó és Horvátország egymás ellen dönti el a második hely sorsát. A horvátoknak nyerni kell a továbbjutáshoz, ami biztos, akárki esik ki, nagyon fogjuk sajnálni. A mai nap másik csoportjában a spanyolok az ausztrálok ellen próbálnak meg szépen búcsúzni, Hollandia és Chile pedig a csoport első helyéért és a brazilok elkerüléséért meccselnek.