22#: Hollandia-Argentína 0-0

Tegnap lejátszották a vébé második elődöntőjét is. Mondjuk a játszották túlzás, a meccs súlyával ellentétes semmit láthattunk… Cikkünk szereplője kitalált alak, a sorok között csúnya szavak bújhatnak meg, elolvasását mindenkinek ajánljuk!

2014.07.09. Helyszín: Budapest, IX kerület. 21 óra 48 perc. A tíz éves Kovács Pistike éppen osztálytársával csetel a facebookon. Mára elég volt a WoW-ból és a CS-ből is. Nyár van, szülei megértőek, így tovább fent maradhat. Édesapja kopogtat a szoba ajtaján: – Gyere kisfiam, ma olyat látsz, mint még soha! A világ legjobb csapataiból kettő egymás ellen mérkőzik a világbajnoki döntőbe jutásért, Brazíliában. Megtudhatod ki az a Messi, és ki az a Robben. Nekem elhiheted, ezt az élmény sosem felejted el!

Pistike nagy vonakodva enged szeretett édesapja hívó szavának, kisétál a nappaliba, mellé kuporodik, és nézi vele a meccset. Apja imádja a futballt, hősünk kevésbé. Útjára indul a labda. 120 percig – érzékeltetve a drámát – egy nagy, büdös, gőzölgő lósz*rt tálalnak a csapatok a szurkolók orra elé. Pistike alig bír ébren maradni. Semmi nem történik a pályán. Szenvedés még nézni is… A büntetők előtt mindkét csapat neve mellett produkciójának minősége áll: 0-0! A tizenegyespárbaj hoz némi izgalmat a meccsbe, amit amúgy  Argentína nyer.

2038 – Kovács Pistikéből Kovács István lett. Az ELTE-s diploma után elismert programtervező informatikusként helyezkedett el a fővárosban. Édesapját a mai napig tiszteli és becsüli, azt a korábbi estét pedig nem feledi. Azóta sem nézett végig egy meccset sem a tévében. Messziről kerüli, és ki nem állhatja a focit. Vajon azon a szerdai estén/éjjelen hány gyerek ült le rajta kívül a televíziók elé világszerte, élete első futballmeccsére, és hányan utálták meg az amúgy csodálatos sportágat? Tartok tőle, sokan.

Hogy miért szerepel ez a pár bekezdés egy sportblogon? Azért, mert egyszerűen erről a meccsről képtelenek lettünk volna bármi kézzel foghatót is írni. Amit a két csapat produkált az siralmas volt. Értem én, hogy nagy volt a tét, hogy egy elődöntőn nem rohanhattak fejjel a falnak, de ezt a meccset sürgősen felejtse el mindenki… Mai játéka alapján egyik csapat sem érdemelte meg a döntőt. Szerencsére a tizenegyes rúgásokkal meglett a tíz kapura lövés! Éljen! Azonban valakinek tovább kellett jutnia, ez pedig Argentína lett. Messi vezeti tovább az argentin nemzetet, de az elmúlt két nap alapján tükörsima döntő lesz vasárnap. Németországban ezután a meccs után senki sem tojta tele a nadrágot… Persze a futball attól szép, hogy tele van fordulattal és meglepetéssel. Bónuszként, ennél már csak jobb jöhet! A triplacsét – azaz a csalódott csapatok csatáját -, vagyis a bronzmeccset pedig Brazília vívja Hollandiával, szombaton.

Mielőtt még édesanyám sűrű csuklások közepette kénytelen lesz másfél liter vizet elfogyasztani, szögezzük le: Argentínával a 2000-s évek óta szimpatizálok, szurkolok nekik – habár sose lesznek első számú favoritjaim – nagyobb tornákon, és a döntőben is nekik fogok. Ettől függetlenül véleményem változatlan, de a  focit még mindig imádom!