#21: Brazília-Németország 1-7

88. perc! A brazilok okosan passzolgatják a labdát saját térfelükön. Olykor beveszik a játékba a kapus létére nagyon skilles Julio Cesart is. A hazai közönség ollózik – na de kérem! – ollézik. Megtehetik. Brazília 4-0-ra vezet Németország ellen. Labdabirtoklás 63-37. Kapura lövések 12 illetve 3. Világklasszis. Lassan érkezik a hármas sípszó. És vége! Nyertek a brazilok! Az éppen lábadozó Neymar ránéz az órájára. Helyi idő szerint 15 perc múlva kezdődik az első elődöntő. Több meccs már nem fér bele, kikapcsolja az Xbox 360-at.

Izgatottan ültem le az esti mérkőzés elé, mégiscsak két egykori világbajnok játszott egymással az elődöntőben. Viszonylag sima német győzelmet vártam, Thiago Silva eltiltása és Neymar sérülése után. Ettől a harmatos brazil válogatottól kis túlzással az is csoda, hogy idáig eljutott. Egyetlen bizodalmuk az lehetett, hogy a németek a Portugália elleni henger és a viszonylag meggyőző francia győzelmen kívül nem kápráztattak el minket, futballszeretőket. No meg ugye a hazai pálya!

article-2685288-1F7DF8A300000578-967_634x468
Hétszer ünnepelhettek a németek.

Aztán jött Müller a 11. percben. A kezdeti brazil nyomáska – legyen inkább pindur pandúrnyi offenzíva – után derült égből villámcsapásként jött ez a találat. Ami ezután történt, arra szerintem senki nem gondolt. A 23. és a 29. perc között jött Klose, Kroos kétszer majd Khedira. Olyan csiki-csuki akciók és labdaszerzések voltak a brazil térfélen, ami az elmúlt 50+ évben ritka volt A Copacabana válogatottjának háza táján. Gundi azt hihette, hogy ez a Játék Határok Nélkül. Német részről az is volt. 5 gólos különbségnél vonultak pihenőre a felek. A világbajnokságok góllövőlistáját immár Klose vezette, 16 góllal. A sors furcsa fintora, hogy Brazília ellen előzte meg a 15-t találatig jutó Fenomént, Ronaldot. Közben utánajártunk, Uruguay-Brazília 6-0, 1920. Ez volt a hazai pályán játszó gárda legnagyobb veresége. Szoliva Zsolti cimborám facebook bejegyzése tökéletesen illusztrálta status quo-t: “Még hogy nincs ötlet a brazilok játékában! Hisz az első félidő is öt lett…”

mem7
Merkel-szobor Rióban.

Felipao cserélt ugyan -Fernandinho és Hulk jött le, Ramires és Paulinho be -, de sok értelmét ő sem láthatta már ennek. Fred még mindig a pályán volt… Ennyire volt színtelen-szagtalan ez a csapat. A másik oldalon Mertesacher érkezett Hummels helyett, az 58. percben pedig Schürrle váltotta Kloset. Az “algériai megmentő” köszönte a lehetőséget, kétszer ő is megzörgette a hálót, először a 69. majd a 79. percben. Löw védekező középpályás, Khedira helyett lehetőséget adott annak a Draxlernek, aki a német labdarúgás jövőjének alapja. Közben a túloldalon beállt Willian is, Fred helyére. A 90. minitumban Oscar kozmetikázta megsemmisített, megalázott, brutálisan – és még soha ennyire – szétvert csapata vereségét. Ezzel lehetőséget adva az egy hétig jöttek a németek Brazíliába internetes poénáradatnak. MI lett volna ha Özil is belövi az egy az egyes ziccerét? Ja, tudom: “nyócegyezés!”

Germany v Cameroon - International Friendly
1 játékos, 2 vébé, 10 gól. 24 évesen! Klose aggódhat.

A lefújás után a könnyeivel küszködő Thiago Silva civilben vigasztalta a zokogó David Luizt. Oscarnál is eltörött a mécses. Ezt a névsort nem sokkal tudnánk kiegészíteni, ha az “Ők méltók a brazil mez viselésére” halmazt szeretnénk csokorba szedni. Felipaonak helyén voltak a golyói, összehívta csapatát, próbált lelket önteni beléjük, majd a nyilvánosság előtt vállalta a teljes felelősséget. Nyilván a keret összeállítása az ő sara, behívhatta volna még Kakát, Ronaldinhot, Filipe Luist, Coutinhot, Marqiunhost. A legnagyobb hibájának én mégis azt tartom, hogy otthon felejtette azt a Lucas Mourat, aki fiatal kora ellenére is képes a vezér szerepre. Ráadásul Neymar után talán a legnagyobb jelenlegi brazil klasszis. De tegye fel a kezét, aki ennél gyengébb brazil keretet látott valaha is…

unnamed2
Brazil? Elnézést, Ghánából származom!

A torna előtt, nézegetve a csapatok kereteit azt mondtam, hogy ha bárhonnan kiesne a legmeghatározóbb játékos, akkor ez a Neymar-Brazília vonalon okozná a legnagyobb törést. Érdekesség: a legjobb formában lévő német játékos, Reus a vébé előtt dőlt ki közvetlenül, csapata így is döntős. Szambaország sztárja a hátán vitte csapatát egészen mostanáig, de még vele is döcögött a szekér. Ekkora megsemmisülést viszont senki sem várt. A braziloknak hazai pályán mutatták be a tökéletes futballt, méghozzá úgy, hogy a második félidőben a németek takaréklángon égtek. Az országban kaotikus állapotok uralkodnak. Eddig is sok kritika érte a rendezőt, hogy futballra költ, miközben milliók éheznek. A csapattól elfordultak a szurkolók, és még egy bronzmeccset is le kell játszaniuk. Sikerrel már nem vehetik a tornát, a minimális elvárás a döntő, de inkább a győzelem volt számukra. Mint minden négy évben!

628x471
A kép önmagáért beszél.

Zárásként jöhetne pár aranyköpés, mémhad – volt elég a cikkben, mi? -, de rövid böngészés után úgyis megtalálja mindenki a magának valót, ezzel van tele az internet. A twitter, a facebook és s sportportálok is robbantottak a meccs alatt és után. Ma kiderül, hogy Hollandia vagy Argentína játszik e Németországgal a döntőben. Egy biztos, egyiküknek sem lesz könnyű dolga… Azért maradjanak velünk, mert Az élet megy tovább című brazil filmsorozat hamarosan kezdődik itt, az M1-n!