20#: Hollandia-Costa Rica 0-0

Estére nem maradt más, mint a tükörsimának tűnő Hollandia-Costa Rica. Sokak számára csak az volt kérdéses, hogy a hollandok eggyel, kettővel vagy netán hárommal nyernek e… Ennek ellenére komoly házi feladat elé állította őket ellenfelük, Navas vezetésével.

A costa ricai kezdőből hiányzott a piros lapja miatt eltiltott, a védelem vezérének számító Duarte, de a támadásokért felelős Ruiz, Bolanos, Campbell trióra számíthatott Jorge Pinto kapitány. Van Gaal nagy meglepetéssel nem operált, csak kicsit támadóbb szellemben küldte csapatát harcba, mint eddig, ezért Depay is a kezdőben kapott helyett.

A játék képe 90 (120) percig ugyanaz volt. Hollandia rendületlenül ostromolta a costa ricai kaput, míg a közép-amerikaiak hősiesen védekeztek. Navas nem egyszer fogott úgy, mint a gyorsan száradó festék. Ezzel alátámasztva azt a teóriát, hogy ezen a vébén a kapusokra sokkal nagyobb főszerep hárul, mint korábban. Egyedül Robbennel voltak gondjaik a bekkeknek, a többi hollandot jó százalékkal levédekezték. A tar holland szélsőt viszont olykor kénytelenek voltak lekettőzni, esetleg hárman fogni. Ráadásul nem egyszer faltokkal állították meg, mire a Jászai Mari díjas játékos homorított is rendesen. Az igazsághoz tartozik, hogy egy ilyen esetnél Diaznak meg kellett volna kapnia második sárga kártyáját, de a bíró szemet hunyt efelett.

A túlsó kapunál Campbellnek és Martins Indinek volt egy véleményes randevúja. A holland védő mellett gyanús körülmények között esett a costa ricai Speedy Gonzalez. Az osztrák szpíker utána többször is felemlegette az esetet. A 76. percben Depayt váltotta Lens. A hajrában Sneijder jelentkezett szabadrúgás után egy kapufával. A következő támadásnál pedig  a gólvonalról mentettek a védők, a labda ismét érintette a lécet. Bónuszként van Persienek sem jött össze ezen az estén semmi.

Jöhetett a hosszabbítás. A helyzet nem változott. Costa Rica egyre jobban fáradt, míg a hollandokon az idő múlása kevésbé látszott. Van Gaal tizenkilencre lapot húzott, Martins Indi helyett érkezett Huntelaar. Érezhető volt, hogy döntésével minimális lesz a rizikófaktor, Pinto legényei alig lépték át a félpályát. Robben továbbra is csapata motorja volt, még a 115. percben is sprintben közlekedett a szétszakadó pályán. A tizenegyesrúgások előtt volt egy kis tűzijáték: először Marcos Urena szép egyéni szólója után kellett Cillessennek bravúrral védenie, majd Sneijder újból megkongatta a felső lécet. Van Gaal pedig kihasználta utolsó cseréjét, Cillessent váltotta a kapuban Tim Krul!

Mint kiderült a dörzsölt holland húzása tökéletesen bejött. Krul lélektani hadviselése – elég paraszt módon minden közép-amerikai rúgónak tett valami megjegyzést – edzőjéhez hasonlóan telitalálatnak bizonyult. Míg a egyik oldalon Riuz és Umana is hibázott (Borges, Bolanos és Gonzalez betalált), addig holland részről Van Persie, Robben, Sneijder és Kuyt is értékesítette a maga büntetőjét. A két kapus madjnem minden alkalommal érezte az irányt, de csak Krul járt szerencsével.

Az esélylatolgatásoknál csúnyán kifelejtett Hollandia így már biztosan éremért játszik, a színe már rajtuk. és a kiváló stratégán, van Gaalon múlik. Míg a futottak még kategóriába várt, roppant szimpatikus, végig heroikusan küzdő Costa Rica Anglia, Olaszország és Görögország kipöccintése után kénytelen volt fejet hajtani kihívójának. A kis ország ezzel is minden idők legnagyobb eredményét érte el, tettéért maximális kalaplengetés illeti. Az elődöntőben Brazília-Németország és Argentína-Hollandia mérkőzéseket rendeznek. Pikáns!