19#: Argentína-Belgium 1-0

Nehezen kezdtem neki ezeknek a soroknak… A számomra szimpatikus angolok már napok óta nyaralnak. Ráadásul Kolumbia után a másik titkos favoritom számára is véget ért a brazil meló. Argentína búcsúztatta Belgiumot a negyeddöntők harmadik mérkőzésén. Ironikus, hogy az argentin csapat az angol mellett az, akiket minden világversenyen hangsúlyozott figyelemmel követek, de ez a belga fiatal generáció nagyon belopta magát a szívembe.

A kezdő csapatok összeállításában talán Wilmots okozott némi meglepetést. Origi és Mirallas volt pályán az első sípszó pillanatában, míg Mertens és Lukaku a padon csücsültek. Sabella kapitány a kevésbé ismert Basantát állította be az eltiltott Rojo helyére, míg Demichelis tett arról, hogy Kompanyn és Zabaletán kívül is legyen Manchester City játékos a pályán. Amikor a nyolcadik percben betalált Higuain, kevesen gondolták, hogy be is állította a végeredményt. Pedig így lett. Pipita amúgy az egész meccsen jól és hasznosan játszott, időben érkezett meg a vébére. Ez kevésbé mondható el a belgák egyértelműen legnagyobb klasszisáról, Eden Hazardról. Egyik meccsen sem lógott ki a csapatból, de valószínűleg nagyobb erőlködésre kényszerítették volna az argentinokat a belgák, ha Hazard hozza azt az extraklasszis játékot, amit idén a Chelsea-ben oly sokszor megcsodálhattak a nézők. Origihez alig jutott el a labda, Mirallas sem volt meggyőző, egyedül talán De Bruyne és a két bongyor pusztító, Witsel és Fellaini játéka volt biztató a támadások szövögetésében.

A másik oldalon az iparosok jól szolgálták ki a Messi, Lavezzi, Higuain hármast, és korai sérüléséig di Mariát. Érdekes volt látni Messit hátrébb, kicsit olyan Xavis-Iniestás szerepkörben. Nem egyszer kígyózott el 3-4 ember és 6-8 láb között úgy, hogy csak szabálytalanság árán tudták szerelni. Vezérhez méltón játszott, lubickolt a pályán, élvezte, hogy szinte minden argentin akció rajta megy keresztül. Wilmots a 60. percig várt a kettős cserével, Mertens-Lukaku be, Mirallas-Origi le. Ha mérkőzés előtt meglépi ezt a változtatást, most lehet elemezhetnék Hollandia és/vagy Costa Rica rögzített szituációit videón. Ekkor már majdnem két gólos volt a hátrány, de Kompany bebőrözése után Higuain a felső lécet találta el. Azt a Kompanyt aki a kötény ellenére bizonyította, hogy nagyon masszív, megbízható védő. Fizikumára jellemző, hogy talán di Maria szöcskelabdaként pattant le róla még  az első félidőben. Ha levetkőzi a szezononkénti 3-4 piros és 3-4 kapitális hiba fóbiáit, akár bekerülhet posztján a legnagyobb nevek közé is.

Hogy a hajrában miért Chadli érkezett Hazard helyére, azt szerintem a kapitány sem tudja. Habár sok merítési lehetősége már nem volt, és a ház is nagyon égett. Mondjuk tízből kilenc ember valószínűleg a fürgébb, fifikásabb, bármikor meglepőt húzó Januzajt küldte volna be. Az utolsó húsz percben egy-két kósza beívelés és a hosszabbítás perceiben Messi ziccert hárító Courtois védésen kívül más nem történt… Gyakorlatilag a csapatok lekopírozták a francia-német meccset. Argentína korán vezetést szerzett, majd kontrollálta a mérkőzést, ahogy a németek. A belgák pedig képtelenek voltak fogást találni rajtuk, ahogy egy nappal korábban a franciák sem. A rutinosabb és jobb csapat ment tovább. A két üde színfolt, Belgium és Kolumbia maximum szurkolóként követheti tovább a torna eseményeit. Hameszért különösen vérzik a szívünk… David Luiznak maximum respect! Az argentinokra Hollandia vagy Costa Rica vár.