17#: Francia búcsú

Megkezdődtek a negyeddöntők! Először Franciaország csapott össze a szomszédos Németországgal, majd a házigazda Brazíliára várt a kirobbanó formában lévő Kolumbia… Igyekszünk mostantól minden meccsről külön-külön írni, meglátjuk sikerül e.

Löw csapata inkább egy 4-2-3-1-re hajazó hadrenddel lépett pályára, ezzel megerősítve a középpályát. Nem meglepő módon Neuer védett. A beteg Hummels visszatért Boateng mellé a kezdőbe. Ennek talán egyedül az a Mertesacker nem örült, akit ezzel kiszorított. Lahm maradt a megsérült Mustafi jobb bekk posztján, a túloldalon Höwedes játéka továbbra is megkérdőjelezhetetlen volt. Így a rombolást a Schweinsteiger-Khedira duónak – ezt a posztot duplázta meg a mester – kellett megoldani. A legnagyobb meglepetés azonban egy sorral feljebb érkezett azzal, hogy az Algéria elleni meccs hőse, Schürrle maradt a padon. Müller ment ki jobbra, Kroos játszott középen, bal oldalt pedig Özil. Az ék Klose lett. Schürrle kárára.

0
A francia jövő.

Deschamps kevésbé volt drasztikus. Lloris előtt a Debuchy, Varane, Sakho, Evra négyes takarított. Így kimaradt a Nigéria ellen megbízható Koscielny. Érdekes húzás volt, a gyors, jól fejelő németek ellen a viszonylag lomha Sakhot kezdetni. De a selejtezőn, Ukrajna ellen is ő volt a haza megmentője. Egy sorral feljebb a szokásosnak mondható Cabaye, Pogba, Matuidi hármas játszott. Előttük Valbuena, Benzema és a Giroudt helyett kezdő Griezmann támadták a német kaput.

A pofás gólszerzésért felelős névsor ellenére az egyetlen találatot védő szerezte. Pogba kisebb faultját fújta be a bíró, Kroos javára. A Real Madriddal összeboronált német tökéletes ívben tette a labdát Hummels fejére, aki megelőzve emberét, Varanet a kapufa segítségével a hálóba stukkolt. Történt mindez a 13. percben. Nem csoda, hogy a fél világ le akarja igazolni. A gól után Klose esett el elég könnyedén a tizenhatoson belül, a bíró továbbot intett. A hátrányban lévő francia csapatnak több kapura lövése volt ellenfelénél, gólt azonban szünetig nem sikerült szerezniük.

Kis statisztika: Az utolsó öt bekapott góljából négyet rögzített szituációból kaptak a franciák. Németország 43. fejesgólját szerezte Hummels révén a vébék történetében, ezzel toronymagasan első. A második brazilok 25-nél, a még dobogóra férő olaszok 24-el követik. Benzema neve mellé az első 45 percben 5 kapura lövés írható. Emellett összesen egyszer passzolt. Klose 22 meccsét játszotta a vébéken,  csak a 23 meccses Maldini, és a 25 meccses Matthaus előzi meg. Előbbit beérheti, utóbbit idén már biztosan nem!

00000
A német védekezés oszlopai.

A második félidőben nem sok minden történt. A franciák próbálkozgattak töretlenül, de a németek klasszis csapathoz méltón rutinból lehozták a maradék 45 percet. A hajrában akadt 1 ziccer itt, 1 ziccer ott. Először Özil centerezésénél rúgott bele csacskán a labdába Müller. A játékszer így pont – a már pályán lévő – Schürrle elé került, aki laposan Llorisba lőtt. A 94. percben Benzema került ziccerbe okos kényszerítő után, azonban a világ továbbra is legjobb kapusa, azaz Neuer nagyon lazán egy kézzel ütötte ki a ballal, öt méterről, erőből megküldött labdát. Ilyen kis területes kényszerítőkből elég sokat láthattunk a vébén a franciáktól, de ma ez sem segített. A nagyon okosan játszó és masszívan védekező Németország ellen ma nem volt elég a tudomány.

Így a németek egy langyos meccs után, ha nem is örömfocival, de menetelnek tovább a világbajnokságon. Zsinórban negyedszer negyeddöntősek vébén, sőt ezt megelőző három alkalommal az elődöntőt is elérték. De 1996 óta várnak a legfényesebb éremre. A következő ellenfelük Brazília vagy Kolumbia lesz…