16#: Fantasztikus nyolcas

Maradt izgalom bőven a negyeddöntők negyedik napjára is, mindkét előzetesen esélyesebbnek titulált csapat hosszabbításra kényszerült, de Argentína és Belgium is ott van a nyolc között.

A napi program Kovács Kálmán kedvenc csapatával, Svájccal kezdődött, akik Argentína ellen kíséreltek meg a nyolc közé jutni. Elég lagymatagon kezdődött a meccs, a legnagyobb izgalmat az jelentette, hogy Gundel végre ki bírja-e mondani Lichtsteiner nevét, és ne keverje bele Liechtensteint, de ez egy ideig megoldatlan probléma maradt. Kicsit értetlenül álltam az MTV stúdió meccs felvezetése előtt, amiben negyed óráig taglalták (majd folytatta Gundel is), hogy egy Lavezzi (Agüero), Messi, di María, Higuain támadókvartettel felálló Argentína csak egy Messitől függő egy emberes csapat. Tény, hogy Lavezzi nem játszott jól, di María bár szörnyen rossz százalékkal passzolt, de rengeteget közlekedett sprintben, és olyan érzése volt az embernek, mintha mindenhol ott lenne a pályán. Higuain szintén sokat dolgozott, de Lavezzi gyengébb játéka, és di María pontatlansága miatt nem jutottak el hozzá  a labdák, viszont mindannyian a legmagasabb szinten játszó, meccseket eldönteni képes klasszisok.

Az első félidőben Svájc előtt akadtak igazi helyzetek, és ha Drmic kicsit ügyesebb, akkor a vezetést is megszerezhették volna. Behrami és Inler végig jól játszottak, rengeteget ütköztek és futottak középen, mind a ketten 14 km fölött zártak. Shaqiri és Dzemaili munkaügyes alkalmazottnak is kiváló lenne, hiszen azzal, hogy a 121. percben sem fejjel, sem lábbal nem sikerült kiegyenlítenie a di Maria gólja után kialakult 1-0-s hátrányt, nyugdíjazta a svájciak szövetségi kapitányát, Ottmar Hitzfeldet. A meccs embere nem Lionel Messi, hanem Angel di Maria.

02

Egy-egy jégkorongmeccsen kapnak annyi lövést a kapusok, amennyit Tim Howard tegnap az USA kapujában. A vb egyik legjobb meccse annyira sokkolt bennünket, hogy két nap múlva tudtunk újra életképes állapotba kerülni, és folytatni ezen sorokat. A rendes játékidőben óriási európai fölény mutatkozott, felborult a pálya. Az USA egyszer jutott el igazán nagy helyzetig, méghozzá a 93. percben, amikor a Zusit váltó echte angolos nevet viselő Wondolowski az ötös környékéről lőtt az égbe. Erre mondják, hogy meccslabda.

Belgium ettől a próbálkozástól varázsütésre felébredt, így a hosszabbítás első perceiben sikerült megtörniük a gólcsendet. A csereként beálló Lukaku – és az amerikai védelem – hathatós közreműködésével a tinédzser képű De Bruyne tudta áttörni a Howard által emberemlékezet óta befalazott kaput. Róla amúgy dicshimnuszt zengett a nemzetközi sajtó, joggal. A mémgyárosok sem tétlenkedtek, itt látható is pár gyöngyszem.

A 105. percben újabb De Bruyne-Lukaku összjáték következtében utóbbi talált be, ezzel eldöntve a mérkőzést. Gondolta mindenki. Dempsey-éket azonban más fából faragták, a csereként beálló Green pályára érkezése után bravúros mozdulattal pillanatok alatt bevette Courtois ketrecét. Nyílt maradt a csata, az utolsó 15 perc pedig olyan játékot hozott, amire minden futballszerető joggal csettint. Az USA szabadrúgás-kombinációját azóta is ámulja a világ, a németek pedig elsüllyednek szégyenükben.

01

A meccs közben és után élmény volt látni, ahogy a két edző, Klinsmann és Wilmots, a korábbi ellenfelek baráti viszonyban kezelték a fennálló “ellenséges” helyzetet, majd lefújás után is volt egymáshoz – nem a szokásos klisé miatt – egy-két jó szavuk. Utóbbinak ismét bejött a cseréje, hihetetlen érzékkel nyúl bele a meccsekbe. Habár ilyen merítési lehetőség mellett nem nehéz. Ebben a belga csapatban több a potenciál, mint két doboz kék bogyóban! Ráadásul Hazard nem is pörög maximális hőfokon. Még mindig Van egy érzésünk, ha nem is feltétlenül idén, de ez a generáció fog még éremmel távozni nagy világversenyről. Az USA személyében Chile és Mexikó után újabb szimpatikus vesztes utazik haza Brazíliából, Belgium pedig menetel tovább.

Kialakult a legjobb nyolc mezőnye, mely ma egy Franciaország-Németországgal, aztán pedig a brazil-kolumbiai meccsel folytatódik. Holnap Argentína találkozik Belgiummal, majd a sort a Hollandia-Costa Rica zárja. Ember legyen a talpán, aki eltalálja mind a négy meccs végkimenetelét!