#15: Európa-expressz

Újabb két meccsel folytatódott a világbajnokság egyenes kieséses szakasza. Ha nagyon le akarnánk sarkítani az eseményeket akkor így jellemezhetnénk: Európa mérkőzött meg Afrikával…

Az első találkozón a csoportkört meggyőző játékkal behúzó franciák játszottak a nagyot küzdő, de emellett szerencsével és bírói hibával is tizenhatba jutó Nigériával.

Az első félidőben a francia csapat kereste önmagát, közel sem voltak olyan határozottak és gólra éhesek, mint Svájc vagy Honduras ellen. Valamilyen elvetemült okból kifolyólag Didier Deschamps egyszerre küldte pályára két centerét, Benzemát és Giroudt is. Ennek előbbi itta meg a levét. Kikerült Giroud mellé a bal oldalra, míg az Arsenal játékosát jobbról Valbuena próbálta beadással tömködni. Nigérián látszott, hogy afrikai csapathoz képest szervezettek. Lesgólra is futotta erejükből, ráadásul olykor-olykor Llorisnak is tornásznia kellett a kapuban. A roppant fiatal Varane-Koscielny tengely azonban állta a sarat. Enyeamának pedig kevesebb dolga akadt eleinte, mint poszttársának.

pa-griezmann19217969
Meglepődnénk, ha ősszel is a Real Sociedadban játszana még.

Szünet után, először Matuidi megúszta a brutális belépőjét sárga lappal. Korábban ilyenért Marchisio pirosat kapott Uruguay ellen. Durvasága és védekező középpályás posztja ellenére olyan testcseleket mutatott be a pályán, amit Magyarországon maximum szombat éjjel, a sarki kocsmából kiboruló zugivótól láthatunk. A 62. percben Deschamps cserére szánta el magát. Végre lehozta a rossz napot kifogó Giroudt. Döntésével cirka 62 percet késett. A keret összeállításánál biztos telefonos segítséget kért Domenechtől. Helyére Griezmann érkezett, aki elfoglalta a bal szélt, Benzema pedig mehetett kedvenc posztjára, centernek. Ezután be is indult az eddig csikorgó francia gépezet. A Benzema-Griezmann-Pogba trióra építő csapat sorra dolgozta ki a helyzeteket.

Előbbi kettő kényszerítőzése után a 70. perc környékén Enyeamán lassult le a lövés, amit a védő a gólvonal elől tisztázott. Nagyon benne volt a levegőben a francia találat, amit először Cabaye 77. percben leadott, keresztlécet forgácsoló lökete bizonyított. Rá két percre egy Valbuena szögletet követően meg is érkezett a hőn áhított gall-gól. A talán legjobb afrikai kapus rosszul ütött bele a labdába, ami pont Pogba fejét találta meg. A Juventus üdvözkéje – legnagyobb sztárja – köszönte szépen, és az üres kapuba bólintott. Sir Alex már biztos bánja, hogy ingyen elengedte ezt a csiszolatlan gyémántot. A hosszabbításban még a Griezmann elöl menteni igyekvő Yoboról befele pattant a labda, de ez már nem osztott, nem szorzott.

Franciaország megérdemelten jutott a nyolc közé, pedig Nigéria nem adta könnyen a bőrét. A fekete kontinenst képviselő csapatok idei játékát látva már ez is bravúrnak számít. Deschamps valószínűleg tanult a mai hibájából, meglepne, ha a következő meccsen is Giroud kezdene, Griezmann kárára.

4434596_7_2162_karim-benzema-felicite-par-ses-coequipiers_0120bf08db59f56acde5489c2f5751a9
Franciaország húzóemberei.

A vébé kulcsposztjai eddig úgy látszik a gólvonalon, és az oldalvonal mellett összpontosulnak. A mexikói Ochoa, a costa ricai Navas, vagy a tizenegyesölő Julio Cesar mellett a legnagyobb figyelem – természetesen a szokásos CéRonaldo, Messi, Neymar triumvirátus mellett – a két dél-amerikaira, James Rodriguezre és Alexis Sanchezre hárult. Van egy olyan érzésünk, hogy Griezmannról is fogunk még elismerően nyilatkozni. Aki, ha nem sérül le Ribery, és nem “felejti otthon” Nasrit a kapitány, lehet keretbe sem került volna. Ehhez elsőként túl kell jutniuk a Németország-Algéria meccs győztesén…

Fent említett két csapat meccsének érdekessége volt, hogy a németeket eddig mindig elverte az algériai válogatott, igaz összesen alkalomról beszélhetünk. Löw Hummels betegsége miatt a védelemben Mustafit állította csatasorba. Mustafi nem panaszkodhat a játékideje miatt. Annak ellenére, hogy Reus kiesése után utólag lett beválogatva, rendre lehetőséget kap. Sőt, volt egy harmadik középhátvédje is méghozzá kapusa, Neuer személyében, aki nem egyszer mentett a kapujából kirohanva, becsúszva, az utolsó pillanatban. Szakzsargonnal élve a németek bent maradtak az öltözőben. Algéria ezt kihasználva a rá jellemző csípek-harapok játékkal nem egy kellemetlen percet okozott a Bayern hálóőrének kapuja előtt, és a vezére nélkül felálló védelemben. Kicsit jobb helyzetkihasználással előnnyel mehettek volna pihenőre. Saját védő harmadukban pedig alig engedtek passzt az ellenfélnek.

FBL-WC-2014-ALG-PORTRAIT
Az elnyűhetetlen Feghouli.

Félidőben a nagyon szürke Götzét váltotta Schürrle, akivel rögtön megélénkült a német támadójáték. Tizenöt perc leforgása alatt többet tett be a közösbe, mint összes csapattársa az első negyvenöt percben. Lahm lövését bravúrral szedte ki a sarokból a nem éppen óvóbácsi tekintettel és fizimiskával megáldott Mbolhi. Off: Le a kalappal az MTV előtt. Olyan varázslókat szedtek össze a világbajnokság közvetítésére akik még azokat is a pályán látják. akik már negyed órája tusolnak. Gundi és a már javában lecserélt Götze leses esete élményszámba ment.

A 70. percben a combsérülést szenvedő Mustafit váltotta Khedira. Így Lahm visszament jobb bekknek, a tunéziai német pedig helyette szűrte a középpályát. Az egyre erősödő német nyomás – melyet az ellenfél kontrákkal próbált kompenzálni – a 80. percben majdnem góllá érett. Khedira beadását Müller fejelte kapura, Mbolhi védett. A kipattanót Schürrle lőtte rá, de a védő a gólvonalnál résen volt, szögletre tisztázott. Rá két percre Müller küldte el az emberét tojásért a közértbe, de jobb külsős lövése nem talált kaput.

Majd a 88. percben német szabadrúgás variációt láthatott a publikum. Mindez olyan jóra sikeredett, hogy az ország cirka 82 millió lakosa egyszerre ordíthatta a Scheißét és az ennél is tarkább vulgáris kifejezéseket. A rendes játékidőben a Nationalelf nem bírt ellenfelével. Kilencven perc alatt kiderült, hogy Neuer a világ legjobb kapusa, a kicsit nőies névvel megáldott Sofiane Feghouli pedig egy marha jó kis playa.

schuerrle--image_620x349
Schürrle vezető találta élményszámba ment.

Jöhetett a kétszer 15 perces ráadás aminek a második percében Müller beadását Schürrle klasszis módon a háta mögött, sarokkal/talppal továbbította az afrikai hálóba. Minden elmondott Algéria helyzetéről kapitányuk arca a gól után: Vahid Halihodzic csendben, rezignált tekintettel vette tudomásul, hogy számukra itt valószínűleg véget ért a világbajnokság. A végeredményt egy hajrábeli Özil-Djabou gólpárbaj állította be. Németország a várakozásokhoz képest szenvedve, de továbbjutott. Algériát veresége ellenére maximális dicséret illeti. Megizzasztották a belgákat és a németeket, viszonylag simán elverték a dél-koreaiakat, és ki-ki meccsen kiejtették a náluk jóval magasabban jegyzett oroszokat. A párharcról mindent elmond, hogy a német szpíker ezzel zárta mondandóját: “Dank’ Manuel Neuer und Dank’ André Schürrle!”

Elég klisés lesz a befejezés, de maximális illik ide Gary Lineker oly sokszor emlegetett  mondata: “A futballt huszonketten játsszák, a meccs 90 percig tart, és a végén mindig a németek nyernek.” Esetükben a csapatok tettek rá 30 perc bónuszt, de ez a tényen nem változtat. A franciáknak és a németeknek egymással kell megküzdeniük az elődöntőbe jutásért. A mai nap után minden bizonnyal Griezmannal és Schürrlével kezdőként a soraikban…