#12 A legjobb tizenhatos

Hallo! Grüß gott aus Österreich! Elnézést, elfelejtettem, hogy ez nem a HVG nemzetközi rovata. Szóval, négy csoport – és ezzel a 32 mezőnye – is lezárult, kezdjük szépen sorjában…

Tegnapelőtt sajnos technikai okokból a rövid beszámoló elmaradt. Szívhatták is a fogukat azok, akiknek a palinfc.hu a kezdőlapjuk, és várták a friss, ropogós ezt történt a vébén topikot. Rovatunk egyik szerkesztője a Balatonon ábrándozott a hentestokány zamatáról, míg másikunk messzi földre vette az irányt.

Röviden a tegnapi történésekről: Bosznia szépen búcsúzott a tornától, egybehangzó sajtóvélemények szerint egy 21 éves, ámbár kiforratlan leendő klasszissal a soraiban. Igen, Muhamed Besicről van szó, aki eddig mint kemény drogos a kossuthutcát lelkes túrázó a friss levegőt szívta magába a mennyei megyei csínját-bínját. Nem hiába. Sorban is áll érte állítólag fél Európa, nagyon nagyot kaszálhat vele a Ferencváros. Irán maradt a futottak még/ezek hogy juthattak ki kategóriában.

Lionel+Messi+Muhamed+Besic+Argentina+v+Bosnia+qq7wQS19irZl
A leendő (?) és a korábbi bosnyák cséká. A középsőt nem ismerem.

Argentínában Leo Messi megmutatta, hogy habár termete ugyan alacsony, szerepe mégis óriási a pályán. Az echte afrikai névvel megáldott nigériai Musa és Messi gólpárbaja 2-2-vel végződött, de Rojo találatára már nem érkezett válasz. Kálmán bá otthon dörzsölhette a tenyerét. A két csapat kéz a kézben ment tovább a csoportból, az argentinok 100%-os mérleggel, 6-3-as gólkülönbséggel, Nigéria pedig négy ponttal és nem éppen imponáló 3-3-as gólaránnyal.

A másik ágon Shaqiri egymaga lőtte tovább Svájcot, és triplájával mutatott fityiszt az M&M-snek, azaz Messinek és Musának. A franciák ugyan nem döntötték meg az egy főre jutó kihagyott helyzetek Guiness-rekordját Ecuador ellen, de azért lett volna miből gólt szerezni. A végeredmény 0-3 illetve 0-0. Elsők a franciák 7 ponttal, 8-2-vel, második Svájc 6 ponttal, 7-6-al míg Ecuador és Honduras csomagol.

Xherdan-Shaqiri-swiss-hat-trick-260614e
A vébé második tripázója.

Közben jött a hír: a roppant nagy tehetséggel megáldott Luis Suareznek amit a sors adott a sportban, azt elvette agyban. Az uruk sztárja az olaszok elleni ki-ki meccsen csípett, rúgott, harapott. Természetesen a hangsúly – mint karrierje során sokadszor – az utóbbin van. A Negro világhírű reklámarcának jutalma Chiellinin ejtett foggal történő bemetszése után 9 meccs, 4 hónap, és főszerep az Alkonyat következő, Dél-Amerikában játszódó részében. Az olaszok védőjének szövetmintáját pedig kihúzhatja bakancslistájáról, ahogy tette az anno Bakkalnál és Ivanovicsnál. Pacman-féle verzióért kattintás ide!

10369598_727359803976531_4687899277363864018_n
Houston, baj van.

Másnap az USA csapott össze Németországgal, Portugália pedig Ghánával. Előbbi párharcot a forduló előtt továbbjutásra álló két csapat vívta, ami maradt 90 perc után is. Jómagam a kockás ing, és a bödejöning után a buffering kifejezéssel is meg kellett, hogy barátkozzak az online stream miatt. Mégis jobb volt, mint a semmi.

Érdekes volt látni három olyan játékost is a pályán, akiknek válogatottbeli játékuk meghatározóbb, mint klubcsapatbeli szereplésük. Amerikai oldalon Jermaine Jones futballja volt ismét imponáló. A büdös életben nem láttam így játszani anno a Schalkéban. Besiktas meccset meg tíz évente nézek egyet, az utolsó olyan hat éve lehetett. A németeknél pedig Müller egyértelmű vezér volt a korábbi és a mostani vébén is. A Bayernben is az, de valahogy mégis jobban muzsikálgat a Nationalelfben. A másik pedig Miroslas Klose, akiről köztudott, hogy már csak egy gólra van a “halhatatlanságtól”, azaz attól, hogy leelőzze Ronaldot az all-time vébégóllövőlistán.

Thomas Muller
A német támadófoci csúcsdíszei.

A meccset amúgy a németek nyerték, meglepő módon egy Müller góllal, a végig lelkesen játszó USA ellen. Az ellen az USA ellen ahol 20 éve még azt se tudták, hogy a tojáslabdás játékon túl is van foci. A portugálok kihasználva a nem létező ghánai védekezés hibáit nyertek 2-1-re egy Benny Hilles öngóllal és egy kapushiba utáni CéRonaldo találattal. Ghána gólját Gyan szerezte. Így az ibériai szépfiú sem távozik üres kézzel a Brazíliából. Németország (7, 7-2) mellett USA  (4, 4-4) úszta meg a második számú halálcsoportot. Úgy, hogy elsőszámú sztárjukat, Landon Donovant Klismann nagy megrökönyödésre otthon felejtette! Afrika újfent leszerepelt, a portugálok pedig csatlakoztak a búcsú miatt búslakodó angol, olasz, spanyol, horvát – éjféltől az orosz – európai elithez.

Késő estére maradt az Algéria-Oroszország és a Dél-Korea-Belgium párosok fellépése. Algériának elég volt az iksz is az oroszok ellen, amit sikerült is bravúrral elérniük. Annak ellenére, hogy Kokorin révén már az első percekben hátrányba kerültek. Akinfejev a tornán összesen három gólt kapott, de azokból az első és az utolsó akkora potya volt, mint ide Lacháza. Dél-Korea ellen beütötte a labdát a kapuba, most igyekezett ezt elkerülni. Ezért stílusosan egy szélről beívelt szabadrúgás során a labda helyett a levegőt paskolta meg. Slimani pedig köszönte szépen a lehetőséget.

Januzaj-Origi_w484
Ketten együtt 38 évesek…

Dél-Koreának a tartalékos Belgium ellen több mint 45 perce volt emberelőnyben, ahogy a szomszéd Japánnak anno Görögország ellen. A sanszot nem tudták megragadni, ráadásul a hajrában Origi lövése után a kipattanót a balbekk Verthongen továbbította a hálóba. Belgiumot (9, 4-1) Algéria (4, 6-5) követte a tizenhat közé. Origi nevét meg lassan az egész világ megjegyzi. Ha így folytatja, az őszi alapozást már nem Lilleben kezdi meg. Oroszország és Dél-Korea játékosai pedig tervezhetik a nyaralásukat. Prandelli és Zachheroni után Capello csapata is búcsúzott.

article-2609815-1D3D84A100000578-517_634x435
Láttad a sorsolást? – Ne is mondd, azóta röhögök!

Így kialakultak a párosítások: Brazília-Chile, Kolumbia-Uruguay illetve Franciaország-Nigéria és Németország-Algéria a felső ágon, a két-két pár egymással mérkőzik. Ki fogad velem 3 rekesz sörben, hogy lesz a nyolcban dél-amerikai? Az alsó ágon pedig Hollandia-Mexikó, Costa Rica-Görögország (ezt még mindig nem hiszem el, valaki csípjen meg) illetve Argentína-Svájc és Belgium-USA meccseket rendeznek. Amennyire balul sült el a vébé az európai top(?)csapatoknak és az afrikaiaknak, annyira jól muzsikál az amerikai kontinens. A sorsolás egyértelmű nyertese: Hollandia.

Zárásként egy érdekesség: a tizenhat továbbjutót 8 – csak Ecuador és Honduras nem élte túl, ráadásul ugyanazt a csoportkört – amerikai (öt dél, míg három észak vagy közép), 6 európai és 2 afrikai nemzet adja. Ilyen “újvilági” fölény még nem volt a világbajnokságok történetében…