#11: Továbbment Görögország, búcsúztak az olaszok

Megváltozott a világ. Olaszország nem tudott kihúzni egy meccset 0-0-al, ahogy szokta, Costa Rica élre tört egy csoportban, szurkoltam a görögök továbbjutásáért, ilyen dolgok történtek a vb 13-ik napján.

Nem lettem volna Szamarasz helyében a 93. percben, amikor azért kell odaballagni a tizenegyes ponthoz, hogy a csapatom továbbjutásáról döntsek. Ráadásul Barry, az elefántcsontparti kapus félelmetesen mutogatta, hogy ez a labda bizony az övé lesz, de a görögök csatárát nem lehetett megzavarni, kiélezett helyzetben is higgadt maradt, és értékesítette a tizenegyest, amivel 2-1-re nyert Görögország, és továbbment a csoportból. Hozzá kell tenni, teljesen megérdemelten. Három kapufát is lőttek a meccsen, Karagunisz bombája pedig a torna egyik legszebb gólja lehetett volna, ha beakad 1-0-nál. A görögök alsó polcos csapatként elég halványan kezdték a vb-t, de az utolsó kilencven percre azért odatették magukat, és ez elég volt a továbbjutáshoz. Ennek egy valaki biztos nem örül, a tegnapi meccs kommentátora végig küzdött Papasztathopulosz nevének kimondásával, talán majd legközelebb már menni fog.

Mindig azok a beteg emberek közé tartoztam, akik még az Afrika-kupát is szívesen megnézték Vitár Róbert közvetítésében, de azt kell, hogy mondjam, amit a kontinens csapatai a tornán nyújtanak, az nagy csalódás az utóbbi világbajnokságokhoz képest. Kapusposzton félelmetes hiányosságaik vannak, Barry Szamarisz góljánál már előre eldőlt, mint egy zsák, pedig ha talpon marad, ahogy tanítják, nem lett volna nehéz dolga a lövéssel. Sio iszonyatosan felelőtlen volt, ahogy odament Szamaraszhoz, a 93. percben nem értem, hogy lehet elkövetni a tizenhatoson belül egy ilyen buta szabálytalanságot.

Kamerun után Elefántcsontpart is csomagolhat, Görögországnak pedig Costa Rica testén keresztül vezethet az út a nyolc közé. A csoport másik meccsén Kolumbia lesimázta Japánt, James Rodríguez két gólpasszt és egy gólt jegyzett csereként, a kolumbiaiak pedig még azt is megengedhették maguknak, hogy a végén becseréljék Faryd Mondragónt, aki ezzel a világbajnokságok történetének legidősebb pályára lépő játékosa lett. (43 év, 3 nap).

Az angolok utáni meccs után nagyon méltattuk az olaszokat, én személy szerint még olyanokat is mondtam, hogy esélyesek lehetnek a világbajnoki címre. Tegnap Uruguay ellen elég lett volna egy pont is a továbbjutáshoz, de ezúttal nem sikerült kiszenvedni egy jófajta olaszos ikszet. A védelem pedig állta a sarat, és ha nincs Godín szerencsés gólja, valószínűleg marad a gól nélküli döntetlen. Az olaszokat sújtotta rendesen a játékvezető is, Marchisio kiállítása nevetséges volt szerintem, Suarezt pedig le kellett volna küldeni Chiellini megharapásáért, és ez még ráadásul a gól előtt is történt. Kíváncsi vagyok, hogy eltiltják-e egyáltalán utólag Suarezt, aki nem tanult az első két esetből, és harmadszor is megharapott valakit, de ismerve a FIFA-t, nem fogják.

Sajnálom Prandellit, hogy ki van (volt) szolgáltatva Balotelli kénye-kedvének, az olaszok csatára úgy hisztizett meg lődörgött a pályán, mintha nem egy továbbjutásról döntő meccsen lenne. Immobile nagyon gyenge volt elöl, mögöttük Verratti jól játszott, de Sciglio és Darmian szürkék voltak a két szélen. Az olaszok a végére iszonyatosan elfáradtak, és bár Pirlót is méltattuk rendesen az első meccs után, nem vagyok benne biztos, hogy a csapat megengedhette magának az ő intenzív futás nélküli játékát. Kérte a labdát rendesen, de Cavani rendszeresen helyezkedett rá, és nem is tudta olyan szabadon szervezni a játékot, mint az angolok ellen.

Olaszország csatlakozott a már kiesett Angliához és Spanyolországhoz, a top bajnokságok hazái közül most már csak Németország van versenyben. Uruguay a nyolcaddöntőben Kolumbiával találkozik, jó kis dél-amerikai rangadó van kilátásban.